Parajdi só – naturalweb

Tudtad , hogy a Parajdi só neve a magyar paraj főnévből származik? A hagyomány szerint neve onnan ered, hogy a sószállító fuvarosok lovaikat e helyen legeltették „páréztatták”, miközben szekereiket megrakták sóval.

A mindennapi asztalunkra kerülő só tengeri eredetű. A régen kiszáradt tengerek üledéke vagy lepárolt tengervízből származik, amit bányászással termelnek ki.

Ha visszatekintünk,  már az ősember is párolta  a sót, a felszínen lévő só hegyekből termelte ki.

Az ismereteink alapján kézzel egyszerű eszközöket használva, a sziklakemény kőzetet mozsárban megtörte és tűzhelynél tartotta.

A só fontossága már igen korán megmutatkozott, hiszen a civilizáció kezdetén, mint csere kereskedelemre valamint fizetőeszközként használták.

Vannak hivatalos írásos emlékek, amelyek bizonyítják , hogy Kínában már ie. 2200-ban a só már jelen volt. A só kitermelést már az indiaiak és egyiptomiak is ismerték.

A görögök és rómaiak 106- 206 között  kezdték el a kitermelést, só utakat építettek, megoldották a só szállítását tutajjal a birodalom minden részét el tudták látni.

ie. már 5000 évvel Erdélyben a só bányászat virágzott itt a helyi lakosok kezdték el a só kitermelését

A táj  jellegzetessége miatt nem is kellett a bányát keresni, mivel a Székely –Só vidéken a só a föld felszínén helyezkedett  el, a kimagasló fehér ásványok adták a lehetőséget a bányászásra.

Ha a történelembe visszanézünk a sót bányászták gótok, hunok, avarok, gepidák , és bolgárok. Szent István király só szállító hajói sem ismeretlenek, hiszen már 1003-tól rendszeresen szállították a sót a Maroson. A bányák körül virágzottak a települések nagy többségük kiváltságot is kapott a királytól.

A só bányászás fontos része megerősítést nyert III. András valamint Mátyás király révén is hiszen a székely bárhova költözhetett a magyar korona területén nemesi kiváltságot élvezett.

1562-ig a székelyföldi sóbányászat nem tartozott a királyi sókamara ellenőrzése alá, a székelyek szabadon termelték és kereskedtek vele. Miután állami kézbe került a só bányászata az állami bevételek közel 10% át tették ki a só eladásából származó jövedelmek.

1762- ben bezárták a szovátai bányát és a parajdi mélyszinti fejtés kezdődött meg ami a mai napig tart.

Jelenlegi tudásunk alapján  a parajdi só a közép miocén időszakából származik, közel 20-22 millió évre tekint vissza.

A jelenlegi só készlet  pontos mérete nem ismert kb. 3000 méter mély és szélessége 2500 méter kötött van.

Jelenleg a bánya só készletének csak a töredéke került felszínre az elmúlt 250 év alatt. A bánya  termelési pontja 310 méter .

A Parajdi sóbánya az étkezési sójával egész Európát látja el.

A Bánya  közel 50 éve várja a látogatókat, itt a só bányászaton kívül nagyon sok más lehetőséget is ad. Jótékony hatással van az asztmára valamint az allergiás betegségekre.

 A bányában a turizmus virágzik nem csak a betegségekre ad megoldást , de látványban is nagyon nagy hatással van az odalátogatókra.

A bánya jelenlegi befogadóképessége közel 6000 embert  teszi ki, itt kápolna , szanatórium, borpince és egyéb látnivaló várja az oda látogatókat.

A bányászott parajdi só többféle felhasználása ismert , használják étkezésre, fürdősónak, fűszer sónak, a sótéglák, sótömbök tisztítják a levegőt a különböző betegségek kezelésére is kiválóan alkalmasak.

Igen sokrétű felhasználása miatt kedvelt.

Használd te is, válogass a só termékek között webshopunkban.

Parajdi étkezési só

http://naturalweb.hu/

Kövess minket Fb oldalunkon.

https://www.facebook.com/parajdiso

hogy értesülj a legfrissebb eseményekről, receptekről.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .