Parajdi só Hallottál már róla? A sóhoz adagolt csomósodásgátló az E 536.

Ugye Te is természetes , adalékanyagtól mentes sót használsz?    Olvasd tovább … 

konyhánkban főzéskor, ételeink elkészítésekor sokféle sót választhatunk.

Használhatunk konyhasót, asztali sót, finomított sót, vákumsót, tengerisót, vagy Parajdi bányászott sót.

A sók fontos jellemzőikben sem egyformák, lehetnek apró szeműek, durvábbak, összecsomósodott állagúak, enyhén tapadósak, vagy tapadás mentesek.

A tapadásuk mitől is függ?

A csomósodásgátló az amit a sóhoz adagolnak, hogy ne tapadjon össze, ezzel szemben a természetes só az nem tartalmaz csomósodásgátlót,  ezért mikor megvásároljuk a csomagban a só akár össze is állhat.

A sóhoz adagolt csomósodásgátló az E 536 vagy is

kálium-ferrocianid a ferrocianidok káliummal alkotott vegyülete. A ferrocianidok vas és cianidionok kapcsolatából jönnek létre.

Bár a cianidionok nagyon mérgezőek, a vasatommal kialakított erős kapcsolat miatt a ferrocianidok kis mennyiségben nem mérgező ugyan

(határérték 20 mg/kg termék), de hevítés hatására erősen mérgező anyag keletkezik a bomlás során.

Az EU- élelmiszer adalékanyagként elfogadja, így  a legtöbb só ami boltokban megvásárolható tartalmazza.

Persze a csomagoláson fel kell tüntetni, ami lehet

csomósodásgátlót tartalmaz, vagy E-536 –adalékanyagot tartalmaz vagy kálium-ferro-cianidot tartalmaz

A csomósodásgátlót tartalmazó  só fogyasztásakor sajnos a szervezetből nem ürül ki a kálium-ferro-cianid.

Persze van lehetőségünk tudatosan is vásárolni, olvassuk el a címkét és ez alapján döntsünk,

hogy természetes csomósodásgátló mentes sót használunk,

ilyen a parajdi étkezési só is

vagy választhatjuk az E-536  adalékanyagot tartalmazó sót is.

Amit a Parajdi étkezési sóról tudni kell…. itt olvasd tovább

Ha tetszett ajánlhatod ismerőseidnek, barátaidnak.

Kösz, hogy itt vagy velünk

 

Jó egészséget.

Novák Bea

naturalweb.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.